We maken ons in Nederland en België klaar voor Halloween (31 oktober) en Sint-Maarten (11 november). Zeker als jouw kind het ketogeen dieet volgt, zijn deze twee feesten niet meteen iets om naar uit te kijken. Bij beide feesten is het de bedoeling dat kinderen bij mensen in de buurt langsgaan om snoep te verzamelen. En snoep is nu juist wat niet in het ketogeen dieet past. Gelukkig zijn er toch manieren om je kind te laten meedoen aan deze feesten 😊.

De “switch witch” oftewel de “ruilheks”

In Amerika waar Halloween al langer gevierd wordt, hebben ze de ruilheks bedacht om te voorkomen dat kinderen (teveel) snoep eten. De ruilheks heeft magische krachten. Zij kan namelijk snoep in speelgoed veranderen. Zo kan een kind het snoep dat hij of zij tijdens Halloween of Sint-Maarten heeft verzameld bij de ruilheks inleveren voor iets geks. Een zak met snoep wordt dan s ’avonds, voor het slapengaan bij de voordeur neergezet met een tekening voor de ruilheks erbij.  Wanneer je kind de volgende ochtend wakker wordt zal die ontdekken dat de heks haar magische krachten heeft gebruikt om het snoep in speelgoed te veranderen. De ruilheks wordt ook wel eens de ruilfee genoemd,omdat dit minder griezelig klinkt. 

Van tevoren bij buren langsgaan met uitleg en kleine cadeautjes

Een andere oplossing is om van tevoren langs te gaan bij alle buren die meedoen met Halloween en/of Sint-Maarten en hen uit te leggen dat jouw kind het ketogeen dieet volgt en dat het heel belangrijk is dat jouw kind geen snoep krijgt. Je kunt aan die buren dan kleine cadeautjes of geschikte keto lekkernijen geven die ze dan in het zakje van jouw kind kunnen doen wanneer hij/zij op de avond van Halloween en/of Sint-Maarten langskomt. Het voordeel hiervan is dat iedereen meteen ook weet van het medisch ketogeen dieet. 

Een speurtocht om puzzelstukjes te verzamelen

Je kunt ook een foto maken van een bepaald speelgoed dat je kind graag wilt hebben, die foto lamineren en in stukjes knippen. Die stukjes kun je dan bij de buren die aan de feestelijkheden meedoen uitdelen. Als je kind dan langskomt, krijgt hij elke keer een stukje van de puzzel. Pas als de puzzel compleet is, kan hij het ruilen voor het gewenste speelgoed wat op het plaatje van de puzzel staat. 

Snoep ruilen voor geld

Oudere kinderen vinden de ruilheks of ruilfee niet meer zo leuk en hebben mogelijk behoefte aan een andere beloning. Zo kunnen kinderen hun snoep ruilen voor geld. Bijvoorbeeld 50 cent voor 10 snoepjes. Zo kan het kind vervolgens zelf bepalen wat hij/zij ermee gaat kopen en gaat zoextra zijn best doen om zoveel mogelijk snoep te verzamelen.

Ook voor broers en zussen en andere snoeptraktaties

Het inruilen van snoepgoed voor iets anders is niet alleen voor een kind dat het ketogeen dieet volgt handig. Het is ook voor andere kinderen een interessantere en gezondere optie. Daarnaast kan het ruilen van snoepgoed voor klein speelgoed natuurlijk ook op andere momenten in het jaar een handige oplossing zijn. Dankzij creativiteit heeft ieder kind bij snoeptraktaties zo toch nog een goede tijd.

Artikel tot stand gekomen met Keto Cool.

Gerelateerde recepten