Ook kinderen die een medisch ketogeen dieet volgen, nemen een 10 uurtje, lunch en soms ook een middag tussendoortje mee naar school of (dag)opvang. Hier komt de nodige voorbereiding bij kijken zoals het berekenen van koolhydraten en eiwitten van alle versnaperingen die je kind meeneemt. Te veel koolhydraten of eiwitten kunnen de ketonen omlaag brengen met alle nare gevolgen van dien.

Lunch en versnaperingen in een koeltas

Ook voor de schooltas geldt voor mij de regel: hou het simpel. Ik heb dan ook een arsenaal aan potjes, bakjes, broodtrommels en bewaardoosjes om het eten van mijn kind in te doen. Zo zorg ik ervoor dat alles wat in de broodtrommel zit, goed gescheiden blijft en dat er geen vies mengsel ontstaat van bijvoorbeeld avocado en frambozen. Op de broodtrommel doe ik altijd een etiket met het tijdstip waarop het gerecht gegeten moet worden en de naam van mijn kind. De broodtrommels doe ik vervolgens allemaal in een koeltas samen met een koelelement zodat het eten de hele dag goed blijft. 

Ketogene 10 uurtjes

Voor 10 uurtjes zijn er veel verschillende opties: inspiratie voor ketogene 10 uurtjes. Vaak geef ik mijn zoon als 10 uurtje voor school slagroom met rood fruit mee. Dat vindt hij heerlijk. Ook macadamianoten, stukjes kokosnoot en kaas behoren tot zijn favorieten. Als ik haast heb, staan er in de diepvries bij ons thuis ook altijd kant-en-klare 10 uurtjes zoals muffins, koekjes of paashapjes.

Lunch

Voor de lunch krijgt onze zoon meestal ketogeen brood met verschillende variaties aan beleg mee. Bijvoorbeeld:

  • boter met kaas, pindakaas of halfzoete aardbeienjam.
  • mayonaise met gerookte zalm of avocado. 
  • roomkaas met salami. 

Als de boterham met beleg niet vet genoeg is, voeg ik vaak een bakje met wat macadamianoten aan zijn broodtrommel toe om de ratio weer hoog genoeg te krijgen. Of bijvoorbeeld tomaten met extra olijfolie of avocado met mayonaise. Wanneer de ratio juist te hoog is, voeg ik een bakje met rood fruit en/of kaas aan zijn broodtrommel toe. Als ik weinig tijd heb, maak ik ook weleens een smoothie. Hij vindt dat heerlijk, het is snel gemaakt en je kan het meegeven in een afgesloten drinkbeker. 

Middag tussendoortjes

Zelf doe ik voor de 15 uurtjes van onze zoon altijd kant-en-klare medische voeding in zijn schooltas. Dat is de enige maaltijd die ik niet zelf voorbereid. Maar natuurlijk kun je er ook voor kiezen om zelf iets te maken. Wat betreft de hoeveelheid calorieën en ratio is het 15 uurtje van ons kind precies gelijk met zijn 10 uurtje. Als dat voor jouw kind ook zo is, kun je de ketogene 10 uurtjes als inspiratie gebruiken.  

Drinken

Onze zoon houdt niet van water en krijgt dus altijd suikervrije limonadesiroop mee in een drinkflesje met een herbruikbaar rietje waarop zijn naam staat. We zorgen er ook altijd voor dat ze op school een extra fles siroop hebben staan zodat ze ter plekke nieuwe limonadesiroop voor hem kunnen aanmaken. Voldoende drinken is bij een ketogeen dieet extra belangrijk. Geef je kind dus altijd veel van zijn favoriete drinken mee. Het liefst ook nog in zijn lievelingsfles of beker zodat hij of zij er geen genoeg van kan krijgen.

Artikel tot stand gekomen met Keto Cool.

Overige